Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Yeşil Cuma: Kara Cuma'ya Sürdürülebilir Alternatif

07 SepYeşil Cuma: Kara Cuma'ya Sürdürülebilir Alternatif
0 Yorumlar73 Görüntüleme

Yeşil Cuma: Kara Cuma'ya Sürdürülebilir Alternatif

11NovYeşil Cuma: Kara Cuma'ya Sürdürülebilir Alternatif
 Efsane, Beklenen, Süper Cuma namı diğer Black friday noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen, şükran gününden sonra gelen ilk cuma gününe denir. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar, beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. 

History.com sitesine göre; "Black Friday" terimi ilk olarak 24 Eylül 1869'da iki yatırımcı Jay Gould ve Jim Fisk'in altın fiyatını artırıp o gün bir çöküşe neden olduğu zaman kullanıldı. Borsa %20 düştü ve dış ticaret durdu. Çiftçiler buğday ve mısır hasat değerinde %50 düşüş yaşadı. Bir diğer senaryoya göre ise “Kara Cuma” terimi (perakende anlamında) 1960'larda Noel alışveriş sezonunun başlangıcını işaretlemek için icat edildi. 


Belki çıkış noktası noel için insanların birbirine uygun fiyatlı hediyeler alması olsa da, günümüzde, kara cumanın bir alışveriş çılgınlığını ifade ettiğini söylemek hatalı olmaz.


Eyvah kaçırıyorum hissi ile ihtiyacımız olmayan belkide onlarca ürünler evlerimizi ve dolaplarımızı dolduruyoruz. Kara Cuma indirimleri, başka yöne bakmayı zorlaştırıyor, bu da dürtüsel satın almaya yol açıyor, başka bir deyişle çoğu zaman gerçekten ihtiyaç duymadığımız ürünleri satın alıyoruz. Biz alışveriş çılgınlığının içinde maalesef bu ürünlerin karbon ayak izlerini düşünmeden gezegenimize nasıl zarar verdiğimizi farketmiyoruz. 


Bu yıl sizleri, bir değişiklik yapıp Kara Cuma için sürdürülebilir bir çözüm olan Yeşil Cuma’ya davet ediyoruz. 


Yeşil Cuma Nedir?


Yeşil Cuma fikri, 2015 yılında Kara Cuma'ya karşı bir hareket olarak oluştu. Yeşil Cuma destekçileri, “Son kuruşuna kadar alışveriş yapmak” sloganlı tüketim çılgınlığı yerine insanları daha dikkatli ve sürdürülebilir bir şekilde alışveriş yapmaya teşvik etmeye başladılar. Yeşil Cuma hareketi ilk olarak ihtiyacınıza odaklanmayı teşvik ediyor. Bir ürünü isteyip istemediğinizi ve gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünmek bir dakikanızı alacaktır, yeşil cuma hareketine katılmak için ilk adımda kendinizi durdurup bu ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sormak gerekiyor. 


Yeşil Cuma hareketi, insanları daha sürdürülebilir alışveriş yapmaya teşvik ederken, aynı zamanda insanları sevdikleriyle daha fazla zaman geçirmeye yönlendiriyor. Alışveriş için harcayacağınız zamanı; sevdiklerinizle doğada harcamak, parayla satın alamayacağınız anılar biriktirmek ve ruhunuzu dinlendirmek için zaman ayırmayı öneriyor. 


Peki Yeşil Cuma Hareketine Katıldığımda Alışveriş Yapamaz Mıyım? 

Hepimizin farklı ihtiyaçları var ve mutlakaki bu ürünler için alışveriş yapmamız gerekiyor. Kara Cuma’da olduğu gibi yeşil cuma hareketinde de, doğa dostu ve sürdürülebilir markalardan alışveriş yaparak, atıksız kargo seçenekleri ile alışverişlerinizi ihtiyacınız doğrultusunda yapabilirsiniz. Kara cuma’nın sunduğu indirimler gibi doğa dostu markaların yeşil cuma için de bir çok indirim ve kampanyalarını takip edebilirsiniz.


Özellikle online alışverişlerinizde mağazaya girmeden önce neye ihtiyacınız olduğunu bildiğinizden emin olursanız, hem zamandan tasarruf etmiş olursunuz hem de sadece o listede yer alan ürünleri satın almış olursunuz


Bugünden tarafınızı seçin, doğa dostu alışveriş ve gezegenimizin sürdürülebilirliği için yeşil mi? Yoksa daha fazla karbon salınımıyla siyah mı?

Yorum Yap